η φράπα…ενα εξίσου ιδιαίτερο και αρωματικό εσπεριδοειδές.. τέλειο γλυκό κουταλιού!!Spyridoyla Prf‎

Και μετά το Νερατζάκι…σειρά εχει η φράπα…ενα εξίσου ιδιαίτερο και αρωματικό εσπεριδοειδές…για όσους δεν το ξέρουν…το χρώμα του ειναι κίτρινο,έχει σχήμα λεμονιού…και ειναι τεράστιο σαν γιγαντολεμόνι…το βαρος του μπορει να ξεπεράσει και τα 500 γρ το κομμάτι…εχει πολύ χοντρή φλούδα…(εγω την αφαιρέσα ελάχιστα με ένα μαχαιράκι)ειναι ειδικό για γλυκό του κουταλιού..και η διαδικασία του ειναι ίδια όπως του νερατζιού και περγαμόντου..ειναι και αυτό αρκετά πικρό!!!!εμεις εχουμε δέντρο φραπιά που καθε χρόνο μας κάνει πάνω από 25 κομμάτια,για όσους δεν έχουν μπορούν να τα βρούν η στην λαϊκή η σε μανάβικο προφανώς….πάρτε και την συνταγούλα!!!!!!! ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΦΑΕ ΒΡΑΔΥ
Συνταγή….
4 φράπες (περίπου 2100 γρ)
1500 γρ ζάχαρη
χυμό 2 λεμονιών
1 κ.σ.(γεμάτη) γλυκόζη
5 κούπες νερο
Πώς το κάνουμε:
Ξύνουμε τη φλούδα από τις φράπες. Προσέχουμε, να ξύσουμε καλά μέσα στις καμπύλες, που κάνει η φλούδα.
Αφαιρούμε τη φλούδα, σε λωρίδες- όπως κάνουμε με τα πορτοκάλια, κ.λ.π. Κόβουμε κάθε λωρίδα σε τετραγωνάκια 2Χ2 εκ.η σε μακρόστενα μπαστουνάκια όπως βλεπετε στη φωτο τα εχω εγώ κόψει!!!
Ξεπίκρισμα από τις φλούδες: Βράζουμε τις φλούδες σε νερό για 15-20 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρά. Στραγγίζουμε καλά, κρατώντας, όμως 1 κούπα από αυτό το νερό. Ξαναβράζουμε άλλες δύο φορές για 5 λεπτά κάθε βράσιμο. Μετά το τελευταίο βράσιμο στραγγίζουμε πολύ καλά και στίβουμε με το χέρι (γιατι οι φλούδες από τις φράπες κρατάνε πολύ νερό). Σημειώστε, ότι υπολογίζουμε τον χρόνο βρασμού από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.
Ζυγίζουμε τις φλούδες, για να υπολογίσουμε καλύτερα τη ζάχαρη και το νερό που θα χρειαστεί για το σιρόπι.
Σιρόπι:
Βράζουμε για 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό(η μία κούπα να είναι αυτή που κρατήσαμε μετά από το πρώτο ξεπίκρισμα). Αυτή η αναλογία αντιστοιχεί σε 1 κιλό φλούδες (βρασμένες), οπότε προσαρμόζουμε ανάλογα, αν έχουμε λιγότερο ή περισσότερο βάρος.
Ρίχνουμε τις φλούδες στο σιρόπι μαζί με τον χυμό των δύο λεμονιών. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 15 λεπτά, ξαφρίζοντας, όποτε χρειάζεται, και ρίχνουμε την κουταλιά της γλυκόζης.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το γλυκό.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα…
Καλή επιτυχία Συνταγές με άρωμα και γεύση για μικρά και μεγάλα παιδιά !!ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΦΑΕ ΒΡΑΔΥ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s