αρωματική πορτοκαλόπιτα !!!!!

πορτοκαλόπιτα αρωματική χωρίς φύλλο

αρωματική πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο

Προετοιμασία: 30 λεπτά και 50 λεπτά περίπου όλα τα υπόλοιπα. Περί την 1 ώρα και 20 λεπτά συνολικά. Μπορείτε να κάνετε το σιρόπι την προηγουμένη και να το ζεστάνετε πριν το ρίξετε πάνω στο γλυκό. Θα χρειαστείτε φόρμα με αποσπώμενο πάτο. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 12 κομμάτια)
180 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμ. σκόνη από αμύγδαλα ασπρισμέναΣυνταγές με άρωμα και γεύση για μικρά και μεγάλα παιδιά !!
120 γραμ. ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
1 πρέζα αλάτι
3 μεγάλα αυγά ή 4 μεσαία
120 γραμ. βούτυρο λιωμένο και έξτρα (μη λιωμένο) για το άλειμμα της φόρμας.
ξύσμα και χυμός από 2 πορτοκάλια
——————–
6 λεπτόφλουδα πορτοκάλια μεσαία προς μικρά κομμένα σε λεπτές φέτες (περί τα 4 χιλιοστά)
——————–
για το σιρόπι
1 lt νερό
250 γραμ. ζάχαρη
χυμός από 1 πορτοκάλι -προσθέστε το ξύσμα στα 2 προηγούμενα
1/2 φλ. (125 ml) Cointreau (γλυκό ποτό πορτοκαλιού)

Ετοιμάζετε το σιρόπι και τα πορτοκάλια: Σε φαρδύ κατσαρόλι και μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζετε το νερό και την ζάχαρη. Ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και φέρνετε σε σημείο βρασμού. Βράζετε (μέτρια φωτιά) για 10-12 λεπτά.
πορτοκαλόπιτα αρωματική - σιρόπιΠροσθέτετε τις φέτες πορτοκαλιού και σιγοβράζετε (μέτρια προς χαμηλή φωτιά) για 15 λεπτά. Αποσύρετε και αφήνετε το σιρόπι ως έχει (με τα πορτοκάλια μέσα) να μισοκρυώσει (20-30 λεπτά). Σουρώνετε, κρατάτε στο σουρωτήρι τις φέτες να στραγγίξουν κάπως και επιστρέφετε το σιρόπι στο κατσαρόλι.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τη φόρμα: Επιλέγετε φόρμα με αποσπώμενο πάτο, την βουτυρώνετε καλά και στρώνετε τον πάτο και τα πλαϊνά της με φέτες πορτοκαλιού – θα χρησιμοποιήσετε περίπου τις μισές.
Τις υπόλοιπες πολτοποιήστε τις στο μπλέντερ -δεν χρειάζεται να γίνουν εντελώς κρέμα.
αρωματική πορτοκαλόπιτα - παρασκευήΕτοιμάζετε την πορτοκαλόπιτα: Σε μπολ βάζετε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, την ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά.
Σε άλλο μπολ χτυπάτε ελαφρά τα αυγά, προσθέτετε τα πολτοποιημένα πορτοκάλια, το λιωμένο βούτυρο, το ξύσμα και τον χυμό. Ανακατεύετε, προσθέτετε το μείγμα του αλευριού και το ενσωματώνετε πλήρως χρησιμοποιώντας σπάτουλα ή σύρμα (1-2 λεπτά).
Αδειάζετε το μείγμα στην φόρμα -με κάποια προσοχή ώστε να μείνουν τα πορτοκάλια στη θέση τους-, ισιώνετε την επιφάνεια και βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνετε για 50 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο. Ελέγξτε το αποτέλεσμα στα 40 λεπτά, μήπως έχει πάρει πολύ χρώμα και αν ναι, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο για ναμην καεί η επιφάνεια. Μπορείτε επίσης να κάνετε το τεστ της οδοντογλυφίδας, τσεκάροντας αν βγαίνει καθαρή.
αρωματική πορτοκαλόπιτα σιροπιασμένηΌσο ψήνεται η πορτοκαλόπιτα: Προσθέστε στο σιρόπι τον χυμό του ενός πορτοκαλιού, βάλτε το σε μέτρια φωτιά και δέστε το μέχρι να έχετε μια ποσότητα περί τα 300 ml (15-20 λεπτά). Προσθέστε το Cointreau και ανακατέψτε. Διατηρήστε το σχετικά ζεστό.
Σημείωση: 1. Βολεύει να ξεκινήσετε τη διαδικασία αυτή στο 30λεπτο από το ψήσιμο του γλυκού ώστε το σιρόπι να είναι ήδη αρκετά ζεστό όταν η πορτοκαλόπιτα βγει απ’ τον φούρνο.
2. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ, κρατήστε το τελικό υγρό του σιροποιού γύρω στα 400 ml.
Ολοκλήρωση: Βγάζετε το γλυκό και το τρυπάτε με οδοντογλυφίδα σε αρκετά σημεία στην επιφάνεια. Το ακουμπάτε σε δίσκο (ακόμη και οι κλειστές αποσπώμενες φόρμες έχουν διαρροές) και ρίχνετε πάνω του σιγά-σιγά το σιρόπι ώστε να το απορροφάει.
Αφαιρέστε το πλαϊνό τμήμα της φόρμας, εφαρμόστε στην επιφάνειά της το πιάτο σερβιρίσματος και αναποδογυρίστε την με σχετική προσοχή. Αφαιρέστε το πάτο -με την βοήθεια ενός μαχαιριού, αν χρειάζεται. Αφήστε να κρυώσει και βάλτε την πορτοκαλόπιτα στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Είναι ωραιότερη κρύα.http://www.pandespani.com/syntages/portokalopita-horis-fyllo/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s