Χορτόπιτα ξεβράκωτη Μασοντρα!!!

  • 500 γραμμ. από διάφορα χόρτα (σπανάκι, πράσο, καυκαλήθρες, μυρώνια – ό,τι βρούμε πιο φρέσκο)
  • μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένους
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό και λίγο από το πράσινο μέρος τους
  • 500 γραμμ. καλαμποκάλευρο
  • 500 γραμμ. αλεύρι σκληρόΣυνταγές με άρωμα και γεύση για μικρά και μεγάλα παιδιά !!
  • 2 ποτήρια ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • νερό ζεστό όσο χρειαστεί, περίπου ένα ποτήριροθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, χρησιμοποιώντας αρκετό και από το χλοερό, πράσινο μέρος τους. Τα βάζουμε σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε, αφού φυσικά έχουμε πλύνει σχολαστικά, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα χορταρικά που έχουμε επιλέξει καθώς και μισή ως μία κούπα αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά και τα χορταρικά να μαραθούν και να μαλακώσουν.

    Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο νερό, δυο μυτιές αλάτι, τα αλεύρια, προσθέτουμε λάδι σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματισθεί χυλός παχύρευστος.

    Διαλέγουμε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 25 εκ. και το λαδώνουμε καλά. Αδειάζουμε τον μισό χυλό και απλώνουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Από πάνω μοιράζουμε τα χορταρικά και αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με λίγο ζεστό νερό, μισό ποτήρι περίπου. Τον συμπληρώνουμε από πάνω και περιχύνουμε με λίγο ακόμα λάδι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς, δηλαδή στους 160°C, και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα, μέχρι να δούμε πως στερεοποιείται και ροδίζει στο πάνω μέρος. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και την σερβίρουμε χλιαρή, για να έχει χρόνο να σφίξει, πασπαλίζοντας με φρέσκο πιπέρι.

    Νόστιμη πινελιά-πρόταση για τους μη νηστεύοντες: στο ίδιο μίγμα μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη φέτα, κατά προτίμηση κάπως σκληρή, γύρω στα 500 γραμμάρια. Σε αυτή την εκδοχή ελαττώνουμε το αλάτι στα χορταρικά ώστε η γεύση να ισορροπήσει με το αλμυρό τυρί. Αλλιώς, από δίπλα ή από πάνω, στο πιάτο πια, μερικές κουταλιές κατσικίσιο μαλακό τυρί ή καλό γιαούρτι.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s