Τα τέλεια μελομακάρονα με μπύρα!!!Συνταγές με άρωμα και γεύση για μικρά και μεγάλα παιδιά !!

Τα υλικά μας:

Περίπου 80 κομμάτια
  1. 4 κούπες αραβοσιτέλαιο
  2. 1 κούπα φουσκωτή ζάχαρη άχνη
  3. 1 κούπα μπύρα
  4. 10 κούπες αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο (έστω και από ψιλό σουρωτήρι)
  5. 4 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
  6. 1 κούπα κονιάκ
  7. 1 φακελάκι μπέικιν
  8. 3 κουταλιές γλυκού σόδα
  9. 3 βανίλιες
  10. 4 μανταρίνια χυμός και ξύσμα
  11. 2 πορτοκάλια χυμός και ξύσμα
  12. 1/2 κούπα μέλι καλό
  1. 3 κούπες καρύδι ψιλοκομμένο
  2. 3 κουταλιές κανέλα
  3. 2 κουταλιές μοσχοκάρυδο
  4. 2 κουταλιές γαρύφαλλο
Σιρόπι:
  1. 5 κούπες ζάχαρη
  2. 5 κούπες νερό
  3. 2 κούπες μέλι
  4. 1 κούπα γλυκόζη
  5. 2 ξυλάκια κανέλας
  6. 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο με τη φλούδα
Πως φτιάχνουμε το σιρόπι:
Σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατώνω να λιώσει η ζάχαρη, ρίχνω τα ξυλάκια κανέλας το πορτοκάλι και βράζουν για 5-8 λεπτά περίπου.  Όταν ετοιμαστεί το σιρόπι, προσοχή να μην πήξει , ρίχνω το μέλι και τη γλυκόζη, ανακατεύω καλά να διαλυθούν και σε 2 λεπτά αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει τελείως. Πετώ το πορτοκάλι και την κανέλα. Αν μας λείψει σιρόπι φτιάχνουμε νέο, ποτέ δεν ρίχνουμε νερό στο ήδη υπάρχον για να αυγατίσει.
Πως φτιάχνουμε τα μελομακάρονα:
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά στις σωστές δόσεις πάνω στο τραπέζι.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αραβοσιτέλαιο και το αφήνουμε να χτυπάει 30 λεπτά (να φύγει η μυρωδιά του σπορέλαιου). Λιώνω τη σόδα στο χυμό μανταρινιών. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά ρίχνω στον κάδο που θα συνεχίζει να χτυπά, τη ζάχαρη και σε 5 λεπτά ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από τα αλεύρια. Γυρίζω το υλικό σε μεγάλη λεκάνη ή μπολ. Σε ένα άλλο μπολ βάζω τις 8 κούπες κοσκινισμένο αλεύρι, μαζί με το μπέικιν κι ανακατεύω καλά. Σε ένα μικρό μπολ βάζω τις υπόλοιπες 2 κούπες αλεύρι (μάλλον δεν θα το πάρει).
Ρίχνω λίγο-λίγο με μια κουτάλα πρώτα το σιμιγδάλι στη λεκάνη με τα υγρά και ανακατώνω με το χέρι. Όταν αρχίσει να γίνεται πηχτό, δουλεύω με το χέρι απαλά, όλο με τα δάχτυλα, φέρνοντας τη ζύμη από τα τοιχώματα της λεκάνης προς το κέντρο. Συνέχεια ρίχνω σιγά σιγά το αλεύρι . Δεν ζυμώνω! Άν πάρει όλο αυτό το αλεύρι, τότε αρχίζω να ρίχνω από το μικρό μπολ που έχει τις 2 κούπες σκέτο αλεύρι. Μπορεί να μην το πάρει όλο. Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης και δεν κολλάει στα δάχτυλα. Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή και εύπλαστη όπως του τσουρεκιού. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί όσες περισσότερες ώρες μπορούμε και την πλάθουμε ελαφρά πριν την χρησιμοποιήσουμε γιατί θα έχει απολύσει λάδια.
Απλώνω λαδόχαρτο στα ταψιά. Δεν τα λαδώνω. Πλάθω τα μελομακάρονα μικρά και μακρόστενα με όγκο προς τα πάνω. Τα τοποθετώ στο ταψί λίγο αραιά γιατί φουσκώνουν πολύ και απλώνουν. Τα τρυπώ με πιρούνι για σχέδια.
Προθερμαίνω 15 λεπτά το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνω για 10 λεπτά περίπου στους 180βαθμούς και στη συνέχεια δυναμώνω τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνω για άλλα 5 λεπτά, έως ότου πάρουν ελαφρύ χρώμα.

Μέλωμα:
Όταν τα βγάζω, βάζω στο φούρνο το επόμενο ταψί και χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Τοποθετώ τα ζεστά μελομακάρονα στην πλατιά κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι που έχω ήδη έτοιμο από ώρες πριν. Τα αφήνω 8-10′ και τα γυρίζω από την άλλη πλευρά με ξύλινη κουτάλα. Τα αφήνω μέχρι 3-4 λεπτά να “πάρουν” σιρόπι και τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετώ σε ταψί να στραγγίσουν και να τους ρίξω το καρύδι μέχρι να βγούν τα επόμενα μελομακάρονα από το φούρνο και να ακολουθήσω την ίδια διαδικασία.
Πολύ προσεκτικά, να μην σπάσουν, τα τοποθετώ σε πιατέλα ή σε μπολ για φύλαξη. Τα σκεπάζω πάντα για να μην μας ξεραθούν, την επόμενη μέρα όταν έχουν κρυώσει.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s