Πιτα με Τσουκνίδα

ΥΛΙΚΑ
Συνταγές με άρωμα και γεύση για μικρά και μεγάλα παιδιά !!
Για το φύλλο:
1 κ. χωριάτικο Αλεύρι
2 ποτ. Νερό
1 κουτ. γλ. Μαγειρική Σόδα
1 φλιτζ. καφέ Ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:
½ κ. Τσουκνίδα
1 φλιτζ. Ελαιόλαδο
2 κουτ. χωριάτικο Αλεύρι
1 φλιτζ. Αλάτι ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Λεμόνι για το σερβίρισμα

EKTEΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε πρώτα το φύλλο. Ζυμώνουμε σε μια λεκανίτσα 1 κ. αλεύρι προσθέτοντας σιγά-σιγά 2 ποτήρια νερό και ένα φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και ένα κουταλάκι σόδα. Ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα.

Φτιάχνουμε τη γέμιση:
Κόβουμε το τρυφερό μέρος της τσουκνίδας (αφαιρούμε δηλαδή τα κοτσάνια) και την πλένουμε καλά με πολλά νερά. Σουρώνουμε και τρίβουμε τη τσουκνίδα με χοντρό αλάτι. Αναμιγνύουμε με ½ ποτ. ελαιόλαδο και 2 κουτ. αλεύρι τη τσουκνίδα για να αφρατέψει.
Αφού περάσει μια ώρα ανοίγουμε δυο χοντρά φύλλα. Δεν πρέπει να είναι λεπτά στο πάχος γιατί στη μάρσινα η τσουκνίδα βράζει μέσα στο φούρνο.

Ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε τη πίτα για το φούρνο:
Παίρνουμε ένα σινί (παραδοσιακό μπακιρένιο ταψί).Το λαδώνουμε, ρίχνουμε λίγο σουσάμι στο πάτο και απλώνουμε το ένα φύλλο. Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. Χαράζουμε τη πίτα και για να μη φουσκώσει στο φούρνο αλλά και για να βράσει καλύτερα το τσουκνίδι. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 15 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και την αφήνουμε για ½ ώρα στους 200 βαθμούς. (Αν την αφήσουμε στους 250 βαθμούς η πίτα θα φουσκώσει γρήγορα και μετά θα κάτσει).
Αφού ψηθεί, τη κόβουμε σε κομμάτια. Απαραίτητο στάδιο στη βλάχικη τσουκνιδόπιτα: Ανοίγουμε το πάνω φύλλο κάθε κομματιού και ρίχνουμε χυμό λεμονιού στη γέμιση! Σερβίρουμε.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s